Hızlı Randevu

Kayseri Yetişkin Psikolog Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Kayseri Psikolog

Terapiye Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

 Kayseri Yetişkin Terapisi - Psikolojide Sık Kullanılan Terimler

 

Psikoterapi Nedir, Ne değildir?

Psikoterapi, sistemli bir şekilde ilerleyen, çözüm odaklı ve çeşitli ekollerden yararlanılan bir süreçtir. Biriyle sohbet etmek, dertleşmek veya sorunlarınızı anlatmaktan farklıdır. Terapi sürecinin başında, sizi rahatsız eden durum, yaşamınızda hedeflediğiniz değişiklikler, amaçlarınız ve beklentileriniz psikoloğunuzla  birlikte değerlendirilir ve bir rota belirlenir. Daha sonra bu rota doğrultusunda adım adım ulaşılabilir hedeflerle ilerlenir. 
 
Psikoloğum Bana Ne yapmam Gerektiğini Söyler mi?

Psikoterapi sürecinde, danışana akıl/öğüt verilmez. Terapist, sorunlarını çözmek için danışana ne yapması gerektiğini söylemez. Doğru sorular sorarak rehberlik eder ve ev ödevleriyle kazanımların pekiştirilmesine destek olur.
Terapi sürecini bir araba yolculuğu olarak düşünecek olursak; direksiyonda danışan vardır. Terapist ise yan koltuktan ona yolu göstererek destek olmaktadır.  Terapistin gösterdiği yolu tercih edip etmemek, ilerlemeye çalışıp çalışmamak danışanın kontrolündedir. 

Yaşadıklarımı Anlatınca Psikoloğum Beni Yargılar mı?

Terapide yargılama ve suçlamaya yer yoktur. Kişinin içinde bulunduğu durumu doğru değerlendirmesi, kendi gerçeklerinin farkına varması ve sorun çözme becerilerini güçlendirmesi için belirli tekniklerden yararlanılan destekleyici bir süreçtir.

Terapiye Sadece Sorunu Olanlar mı Gider?

Hayır, psikoterapiye yalnızca büyük sorunları, patolojileri olan bireyler gider düşüncesi yanlıştır. İnsan oluşumuz neticesinde her zaman güçlü olamayabiliriz, her zaman her sorunla başa çıkamayabiliriz. Zaman zaman desteğe ihtiyaç duymak gayet normaldir. Yardım istemek, destek almak güçsüzlük değildir aksine güçlü olduğunuzu gösterir. Kendinin, başarılarının ve ihtiyaçlarının farkında olan; ihtiyaçlarını doğru yollarla telafi etmek için gerekli adımları atan insan güçlüdür. 

Bunların yanı sıra kişiler kendini ve çevresindekileri daha iyi anlamak, kendilerini daha iyi tanımak, mevcut iyilik halini korumak, ilişkilerini iyileştirmek, hayattan keyif almak ve  yaşam kalitelerini yükseltmek için de psikoterapi desteği alabilir.

Psikoterapi Hemen Etkili Olur mu? 

İlk görüşmede büyük değişimler olacağını düşünmek gerçekçi bir beklenti değildir. Müdahaleye başlamadan önce terapistin sizi iyi tanıyıp anlaması ve doğru değerlendirmeler yapması adına; ilk seanslardaki odak, sizi tanımak üzerine olacaktır. 
Psikoterapi, tek seansta çözüme kavuşulan mucizevi bir süreç değildir. Zaman ve emek ister. Danışan terapiye ne kadar katılım sağlarsa,  ilgi duyarsa  ve devamlılık oluşturursa terapi süreci o kadar etkili olur. 

Terapide Hoşuma Gitmeyen Şeyleri Söyleyebilir miyim?

Terapi sürecine yönelik şeffaflık, oldukça  önem arz eder. Danışanın süreci nasıl değerlendirdiği, faydalı ya da etkili bulup bulmadığı, hoşnutluk düzeyi hakkında terapiste açık bir geri bildirim vermesi terapinin sağlıklı ilerlemesi için katkı sağlayacaktır. Bazen  danışan terapiste de  kızabilir, kırılabilir. Bir aktarım da söz konusu olabilir. Bunları terapiste söylemek süreci zorlaştırmaz aksine sağlam adımlarla ilerlemek için oldukça değerlidir. İyi bir terapist, durumu kişiselleştirmeden danışanı anlamaya ve birlikte çözüm odaklı ilerlemeye çalışacaktır.

Terapi Aldığımı ve Anlattıklarımı Başkaları Öğrenir mi?

Psikoloğa gitmekten ‘Başkaları duyar, beni yargılarlar, deli derler…’ gibi nedenlerle kaçınılsa da esasında Psikoterapiler belirli etik kurallar çerçevesinde yürütülmektedir. Gizlilik esastır, terapi odasında konuşulan her şey danışan ve terapist arasındadır. Her hangi biriyle paylaşılmaz. Sadece bazı özel durumlarda (adli vakalar, hayati tehlike içeren durumlar)  farklı değerlendirilir.

Terapide Kötü Hissetmek Normal mi?

Terapi sürecine başlayan danışan sürekli iyi hissedeceğini düşünür fakat başlarda, bastırılan duygu ve düşünceler açığa çıkar. Üzülmek, öfkelenmek ya da rahatsız hissetmek de normaldir. Bu duygular da iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Yaşanmamış, ertelenmiş ya da yok sayılmış bir duygu terapi sürecinde uygun bir ortam bulup gün yüzüne çıkabilir. Bu rahatsız etse de aslında gereklidir.

Psikoterapi sürecinde, duygu durumunuz, davranış kalıplarınız, düşünceleriniz, dinamikleriniz ve kişilik yapınızla alakalı farkındalığınız artar. Bazı seanslarda zorlayıcı anılarla ve düşünce kalıplarıyla çalışılır, seans sonrası yorgun hissetmek normaldir.

Terapide Ne Konuşacağım?

Danışanlar çoğu zaman terapiye gelmeden önce gidince ne konuşacağım diye kaygılanabilirler. ‘Psikoloğum sıkılırsa, anlatacak bir şey de olmadı bu hafta’ diye düşünebilirler. Fakat terapi danışanın ‘günlüğü’ değildir. Yaşam sürecinin ve dinamiklerinin kapsamlı değerlendirildiği planlı, çözüm odaklı bir süreçtir. 

Terapistimle Uyum Sağlayamam Normal mi?

Danışan bazen başvurduğu terapist ile uyum sağlayamamış olabilir. Bunu ifade etmekte yanlış bir şey yoktur. İyi bir terapist, süreç için en sağlıklı çözüm yolu neyse onu danışana sunacaktır. Başka bir terapiste gitmek ya da terapi yöntemini değiştirmek de süreç içinde karşılaşılabilecek bir durumdur. Terapist ile uyum sağlayamamış olmak terapinin işe yaramadığını göstermez. Uyumsuzluğu terapiye genellemek yerine o kişiler özelinde değerlendirmek daha uygundur.

Psikologların Kullandığı Bazı Psikolojik Terimler

Aşağıda kısaca terapi sürecinde sık kullanılan psikolojik terimler verilmiştir 

OKB: Obsesif Kompulsif Bozukluk,

Anksiyete: Kaygı Bozukluğu, 

Travma: Zorlayıcı Geçmiş Yaşantılar

BDT: Bilişsel Davranışçı Terapi

EMDR: Göz Hareketleriyle Sistematik Duyarsızlaştırma

Obsesyon: Takıntı

Sosyal Fobi: Sosyal Ortamlara Uyum Sağlayama Problemi

Panik Atak: Tıbbi Bir Problem Olmamasına Rağmen Bedenin Farklı Tepkiler Vermesi

Fobi: Yaşamı Zorlaştıran Korkular

Borderline: Sınırda Kişilik Bozukluğu

Psikoz: Sanrılar ve Halisünasyonlar İçeren Psikopatolojik Bozukluk

Nevroz: Sanrılar ve Halisünasyonlar İçermeyen Psikopatolojik Bozukluk

Hipokondriyazis: Sağlık Konusunda Aşırı Endişelenme Durumu

Bilinçaltı: Bireyin Biliç Durumlarının Gerisinde Kalan Derinde ve Görünmez Bir Yapıdır.

 

Etiketler: Kayseri Psikolog   Kayseri En İyi Psikolog  Kayseri Uzman Psikolog